Birgitte Sølvstein taler her om, hvordan du kan leve et liv med mindre stress og mere ro, glæde og mening og alt det andet gode. Bliv inspireret til at leve et enkelt liv og til at få det bedst mulige ud af det – så længe du alligevel er her!
Hver tirsdag får du inspiration og værktøjer til et liv med mindre stress og angst og mere ro, menng og glæde. Psykolog Birgitte Sølvstein giver hjælp til selvhjælp og deler ud af både faglige og personlige erfaringer.
I dagens podcastepisode kommer jeg ind lidt af hvert, men det handler især om det særlige forældreskab og især giver jeg en boganbefaling. Jeg har læst psykolog Anette Due Madsens bog “Uden Manual – At være forælder til et barn med særlige behov”, som jeg i den grad vil anbefale alle forældre med et særligt forældreskab at læse. Jeg kommer ind på bla:
- Hvorfor forældre til børn med handicaps og særlige behov har brug for støtte og hjælp (se links til forskning længere nede)
- Anettes bog “Uden manual” og nogle af de emner, hun beskriver fra en både faglig og personlig vinkel som fx. separationsprocessen mellem børn og forældre, parforholdet og sorg.
- At jeg føler bogen er en stor og meget betydningsfuld håndrækning til alle os forældre, der kæmper en ofte meget ensom kæmp i hverdagen
- Hvorfor jeg ikke selv arbejder med det særlige forældreskab som psykolog (endnu)
- At det er en priviligeret position at have et særligt forældreskab, fordi det giver en særlig visdom
- Skilmisseraterne blandt særlige forældre og at det muligvis er en myte, at vi oftere bliver skilt
- Endnu en boganbefaling om det særlige forældreskab: Natten af Sara Gordan
- De etiske dilemmaer i “sharenting” – når vi deler oplysninger om vores børn og forældreskab offentligt
- Og andet godt:)
Jeg fortæller desuden også om julekalenderen DecemberRO, som nu har åben for tilmelding. Håber du – som 1200 andre – vil være med og på den måde også være med til at støtte Red Barnets arbejde, da jeg er Erhverssponsor for Red Barnet. Se mere om DecemberRO og tilmeld dig her!
Derudover nævner jeg også, at jeg er vildt beæret over at være blevet nomineret til den fornemme og fantastiske pris Ka’selle-prisen, som er en pris til selvstændige. Du kan læse mere om Ka’selle-prisen og stemme på de nominerede i de 4 seje kategorier lige her: >>> Stem på de nominerede til Ka’selleprisen senest onsdag d. 13.11. kl. 13.00
Links til forskning i det særlige forældreskab:
- Forældre til børn med kroniske helbredstilstande oplever generelt høj psykologisk belastning, hvilket kræver et støttebehov: Thomas, S. et al. (2024). Psychological Distress Among Parents of Children With Chronic Health Conditions and Its Association With Unmet Supportive Care Needs and Children’s Quality of Life. Journal of Pediatric Psychology.
- Forældre til børn med intellektuelle og udviklingsmæssige handicap oplever signifikant højere niveauer af psykologisk stress, angst og depression sammenlignet med forældre til raske børn, hvilket understreger behovet for målrettede støttetiltag. Scherer, N. et al. (2019). Depression and anxiety in parents of children with intellectual and developmental disabilities: A systematic review and metaanalysis.
- Omsorgsgivere til børn med udviklingshandicaps lider ofte af negative fysiske og psykiske helbredseffekter, hvilket indikerer et behov for øget støtte. Masefield, S. C. et al. (2020). The Caregiver Health Effects of Caring for Young Children with Developmental Disabilities: A Meta‑analysis. Maternal and Child Health Journal.
- At have børn med særlige behov eller alvorlige sygdomme kan føre til PTSD hos forældrene. Corsi, M. et al (2021). PTSD in parents of children with severe diseases: a systematic review to face Covid-19 impact. Italian Journal of Pediatrics.
- Uklar koklusioner når det gælder skilsmisserater hos forældre med børn med særlige behov. Sobsey, D. (2004). Marital stability and marital satisfaction in families of children with disabilities: Chicken or egg? Developmental Disabilities Bulletin.